Jangan Terima Sebarang Kiriman Termasuk Ubat Jika Anda Ke Luar Negara Atau Pergi Umrah - Petua Ibu

Jangan Terima Sebarang Kiriman Termasuk Ubat Jika Anda Ke Luar Negara Atau Pergi Umrah

Perjalanan antara negara atau negeri lain telah menjadi agak sinonim dalam dunia hari ini. Jutaan orang mengembara setiap hari atas pelbagai sebab. Ada yang berhijrah untuk mendapatkan pekerjaan, perjalanan untuk mendapatkan pendidikan manakala ada juga melakukannya untuk tujuan melancong.

Apa pun alasan perjalanan, menjadi adat kita apabila keluarga, sahabat, dan saudara mara datang. Ada juga yang membuat permintaan untuk membawa pulang sesuatu ketika kembali atau mengirim barang kepada seseorang di tempat destinasi.

Inil amalan biasa, anda perlu berfikir dua kali bermula sekarang. Seorang penumpang Arab ditangkap dari Lapangan Terbang Antarabangsa Sharjah, Emiriah Arab Bersatu, kerana membawa paket ubat-ubatan yang bukan kepunyaannya.

Penumpang yang datang dengan pas lawatan ini tidak mempunyai preskripsi perubatan. Beliau memegang pas lawatan dan sedang dalam perjalanan ke UAE untuk kerjaya barunya. Polis menyatakan bahawa semasa mengimbas bagasinya, satu paket yang mencurigakan telah dijumpai.

jangan terima kiriman barang, jangan bawa barang orang, jangan bantu orang lain, bahaya lapangan terbang, jangan kirim ubat semasa umrah
Polis kemudian menyiasatnya. Penumpang tersebut menjelaskannya ianya merupakan paket ubat-ubatan, yang telah diberikan kepadanya, untuk tujuan penghantaran. Ia akan diberikan kepada wanita sakit yang tinggal di UAE.

Apabila dia mahu ke UAE: rakan, jiran, dan saudara mara datang untuk mendoakannya untuk kerjaya barunya. Salah seorang daripada mereka memberikan paket ini, mendakwa ia ubat, untuk dikirimkan kepada kakak yang sakit.

Tanpa sebarang syak, penumpang tersebut bersetuju untuk membawanya bersama. Dia seterusnya diberitahu bahawa ada seorang lelaki akan menunggu di luar lapangan terbang untuk mengambil paket itu: polis juga dilaporkan berjaya menahat orang tersebut.

Setelah diperiksa, pek yang kononnya dikatakan ubat itu rupanya mengandungi ubat terlarang. Polis percaya penumpang itu tidak bersalah, tetapi dia tetap bertanggungjawab di atas pendakwaan kerana melanggar undang-undang dan membantu penyeludupan dadah.

Pihak polis memberitahunya bahawa mereka tidak boleh menolong apa-apa hanya kerana dia tidak tahu tentang undang-undang.

Selepas insiden ini, pengarah pelabuhan dan polis lapangan terbang Sharjah, Brigadier Abdul Salam Abdul Rahman Bin Faris, menasihati semua pelancong untuk mematuhi garis panduan keselamatan dan keselamatan.

jangan terima kiriman barang, jangan bawa barang orang, jangan bantu orang lain, bahaya lapangan terbang, jangan kirim ubat semasa umrah

Penumpang berulang kali diberi amaran untuk tidak membawa barangan dilarang di dalam pesawat. Pelancong diingatkan untuk tidak membantu orang yang tidak dikenali terutamanya dengan membawa bagasi atau barangan mereka.

Semasa perjalanan mereka, pelancong diminta untuk bekerjasama dengan pegawai lapangan terbang dan pasukan keselamatan. Dunia ini penuh dengan orang jahat: menggunakan orang yang tidak bersalah untuk menyeludup dadah atas nama ubat-ubatan adalah perbuatan yang sangat jahat.

Berwaspadalah terhadap orang jahat; jangan menaruh kepercayaan kepada sesiapa pun dengan mudah. Jika anda ingin membantu seseorang seperti lelaki ini mahu, siasat dulu dengan teliti isi barangannya.

Periksa bagasi anda dengan teliti sebelum pergi; lengkapkan diri anda dengan pengetahuan undang-undang. Dan jangan mudah terpedaya dengan orang-orang seperti itu.

Berkongsi pengalaman peribadi admin sendiri, admin tidak pernah menerima apa-apa untuk diserahkan kepada orang lain. Adalah lebih baik untuk berani berkata “tidak” daripada menyesali satu keputusan yang akan membuat anda menyesal seumur hidup.

Sumber: Gulf News

You might also like
2 Comments
  1. […] Sabar. Tolong je . Ikhlaskan hati. Kalau time berbuka puasa, boleh tolong edarkan air zam zam utk jemaah. Ini semua boleh jadi asbab Allah kurniakan rezeki sihat kepada […]

  2. […] ingat. Hihi..) Dengan perjalanan yang smooth, hotel dekat, kakak rasa sangat2 puas hati dengan DIY umrah ni. Harap yang ke depan bersama keluarga besar ni pun Allah permudahkan jugak. Kome doakan jugak […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.