Home All Petua Anak Jangan Lepaskan Marah Pada Anak Guna Tangan. Jika Berterusan Anak Tak Lagi...

Jangan Lepaskan Marah Pada Anak Guna Tangan. Jika Berterusan Anak Tak Lagi Percaya Ibu Ayah

1587
1

Jangan Lepaskan Marah Pada Anak Guna Tangan. Jika Berterusan Anak Tak Lagi Percaya Ibu Ayah | Pukul anak dengan niat untuk ajar bukan sesuatu yang boleh membantu.

Sebaliknya jika keadaan ini berterusan ia boleh membuatkan akan pendam perasaan dan tak mustahil bila besar akan menjadi anak yang semakin degil.

Menurut Terapis Cara Kerja, Nurul Sheriena Musa, hakikat ini yang masih ramai orang cuba nafikan dan ramai orang malu menyuarakan rasa. Ya memang mudah melepaskan RASA marah di tangan dengan memukul anak. Tapi fahami kesan kepada otak anak itu.

BACA: 6 Ucapan Ini Jika Dilontarkan Ketika Marah Akan Buat Anak Benci Anda

Anak anak yang dipukul diherdik ini mempunyai Bilangan Gray Matter (Connective Tisu dalam Otak) yang sedikit di dalam otak yang penting untuk Perkembangan Otak. Tisu ini jika kurang maka akan terganggu Emosi, Memori, Kawalan Otot, Pertuturan dan banyak lagi Fungsi Otak.marah

Kalau hendak beri kurang lagi Gray Matter teruskan ibu ayah ambil langkah merotan anak. Jangan katakan kesan pada Gray Matter malah anak anak yang dirotan ini

Jadi lebih Ganas sebab mereka fikir memukul itu boleh sebab Ibu Ayah bila marah pukul mereka. Anak yang Otak Rasional belum cukup matang akan fikir ok je pukul kawan.

Anak akan develop antisocial Behavior di mana anak anak ini merasakan diri mereka tidak cukup bagus bersama dengan orang lain.

Yang paling sedih anak-anak ini tidak percaya sudah kepada Ibu Ayah mereka. Ye lah takkan nak percaya orang yang suka sakiti mereka.

Jadi Ibu Ayah bagaimana? Sudah terpukul? Jangan risau.

Ramai juga sudah terpukul anak kerana seperti diterangkan tadi memang energi marah jika tidak disalurkan dengan betul maka ke tanganlah dia.

Sebab itu Ibu Ayah penting Ibu Ayah jaga Emosi dahulu.

Bagaimana?

BACA: Bapa Dan Anak Bawa Karakter Unik Setiap Kali Buang Sampah Buat Netizen Terhibur

Self Care

Pastikan anda menjaga diri dan keperluan diri anda dahulu. Untuk beri anak kasih sayang kita perlu sayangi diri.

Circle dan Support

Saya suka sarankan Ibu Ayah bercerita pada sistem sokongan yang anda percaya. Boleh jadi pasangan boleh jadi rakan seperguruan. Bukan membawang tapi lebih mendapatkan suara kita didengari.

Berguru

Guru Penting untuk kita sentiasa Update, Refresh dan relearn semuanya. Manusia memang mudah Terlupa. Bila berguru, guru akan ingatkan kembali.

Selain itu Ibu Ayah kuatkan Spiritual anda. Kita boleh terus bersedia menjadi Ibu Ayah yang santai tapi sedia dengan ilmu yang penuh rasa sayang pada diri dan keluarga.

Dah dah pergi minta maaf dan peluk anak sekurang-kurangnya 12 kali sehari untuk perkembangan mereka.

Dapat sesuatu? Jemput #share agar ramai raih manfaat dan kebaikan.

Dan Jemput FOLLOW dan set SEE FIRST Nurul Sheriena Musa untuk Tips Perkembangan Anak dan Parenting dari seorang Terapis dan juga Ibu yang gigih belajar

Sumber: OT Nurul Sheriena

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here