Elakkan Makanan Warna-Warni Untuk Kucing, Mungkin Berisiko Menghidap Penyakit Batu Karang

Elakkan Makanan Warna-Warni Untuk Kucing, Mungkin Berisiko Menghidap Penyakit Batu Karang | Mungkin ramai dari kita terutamanya buat pencinta haiwan seperti kucing pernah membeli makanan meow yang bewarna warni kan?

Yalah, selain warnanya yang menarik. Mungkin ada yang fikir ia mampu menarik minat cik meow untuk makan, faktor harganya yang murah juga mungkin diambil kira oleh tuannya.

Tambah-tambah kalau anak bulus yang dibela lebih dari seekor, setiap sen yang dibelanja pasti diambil kira.[expander_maker id=”1″ more=”TERUSKAN MEMBACA” less=”ARTIKEL LAIN”]

Tapi ramai tak tahu bahawa makanan meow yang bewarna warni ini mengandungi banyak garam yang boleh menyebabkan anak bulus anda menghidap penyakit batu karang, seperti yang di dakwa oleh sebuah page yang dikenali sebagai, Klinik Haiwan Masjid Tanah ini. Untuk mengetahui lebih lanjut perkongsian tersebut, kami bawakan untuk anda dibawah.

Salam semua

Please be aware dengan apa yang you alls bagi your cats makan. Please dont give coloured food ya, sebab makanan berwarna ni contain lebih banyak garam dari makanan yang 1 colour sahaja. If kita sayang kan kucing kita why not bagi mkanan yang ok sikit.

BACA: Rumah Berbau Anak Bulus? Boleh Usahakan 2 Bahan Simple Ni Untuk Hilangkan Bau

If tak dapat premium pun (contoh : Royal canin, Blackwood, Brit, Sanabelle) kita boleh try bagi bawah sikit dari premium macam Love Cat, Green macam-macam lagi la asalkan tak berwarna. Kita tak nak kucing semua sakit batu karang yang boleh menyebabkan kema*tian if kita tak monitor / bawa ke vet.

kucing

Tanda-tanda kucing alami batu karang :

  1. Kencing tidak lawas, berulang kali masuk toilet and meneran tapi tak keluar apa-apa.
  2. Kencing berda*rah.
  3. Kencing di tempat yang paling jarang dia kencing contoh atas bantal, sofa atau kertas.
  4. Lemah, tiada selera makan atau murung.

Selalunya yang akan kena ialah kucing jantan sebab saluran kencing yang sangat panjang dan batu / pasir senang berkumpul.

Sumber : Klinik Haiwan Masjid Tanah

[/expander_maker]

You might also like

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.