Tip Elakkan Bagasi Dari Rosak Semasa Naik Kapal Terbang

Sudah pasti ramai yang membawa beg, atau bagasi yang besar jika pergi melancong ke mana-mana, ada juga yang sanggup membawa beg lebih, untuk dijadikan ruang menyimpan barang-barang yang dibeli di negara yang dilawati.

Untuk dibawa ke dalam kabin, ia pasti melebihi had berat yang ditetapkan, jadi bagasi tersebut akan disimpan di bahagian ‘luggage’ pesawat.

Oleh sebab itu, mungkin kita akan risau, takut-takut bagasi akan rosak, disebabkan terhempap, atau diletakkan dengan cara yang tidak betul, yang mana akan berlaku perkara tidak diingi.

bagasi rosak, bagasi kapal terbang, kerosakan bagasi, kerosakan beg, kerosakan stroller, kerosakan baby carrier, kerosakan barang

Tapi, nak atau tidak, kita terpaksa juga meletakkan bagasi pada ruang ‘luggage’. Mungkinkah ada cara yang boleh dilakukan, untuk mengelakkan bagasi kita rosak?

Ya, semestinya, jom kita baca apa yang perlu dilakukan.

Cara Mudah Bagaimana Untuk Pastaikan Bagasi Tidak Rosak

Seorang pemuda yang bekerja sebagai salah seorang krew yang menguruskan bahagian bagasi, di syarikat penerbangan Amerika Syarikat telah kongsikan beberapa tips bagaimana untuk memastikan bagasi anda selamat di sepanjang perjalanan.

1. Mempunyai pemegang di bahagian bawah

Ia lebih mudah untuk dialihkan, dan dipindahkan, sama ada ke dalam pesawat, atau ke atas lori pengangkut. Tidak perlu susah-susah untuk menggunakan pemegang pada bahagian atas bagasi.

2. Pastikan beg penuh

Bagasi yang padat dan penuh lebih baik, kerana ia akan termampat, sekiranya diletakkan dengan bertindih. Pastikan anda tidak meletakkan sebarang cecair, atau membiarkan zip tidak tertutup rapat. Ini akan menyebabkan, ada barang yang akan terkeluar, juga mungkin cecair tersebut akan pecah, dan meleleh keluar.

3. Bagasi yang ‘teguh’

Sememangnya banyak bagasi di luar sana yang dikatakan sungguh ringan, dan ia menjadi pilihan ramai. Tetapi, jika bagasi ringan, sudah pasti tidak mempunyai banyak kerangka, dan ia menjadi salah satu faktor bagasi akan cepat rosak, khususnya bila dihempap antara satu sama lain. Jadi, tidak salah cari bagasi yang mahal sedikit, dan kuat, dari terpaksa menukarnya berulang kali.

BACA JUGA: Jangan Buang ‘Boarding Pass’ Anda Begitu Sahaja

4. Mempunyai 4 roda

Ia lebih mudah, dan mempercepatkan proses pemunggahan, kerana bagasi boleh ditolak begitu sahaja, kepada rakan sekerja yang lain. Berbanding dengan yang hanya mempunyai 2 roda, yang mana, mungkin akan diseret begitu sahaja, oleh sebab ingin cepat.

5. Tag bagasi

Kalau tag yang besar, dan keras, ia pasti akan memudahkan untuk pengecaman. Tapi, disebabkan ia keras, sudah pasti mudah rosak, dan pecah, sememangnya membuatkan banyak serpihan berterabur. Jadi, jika ingin menggunakan tag, sebaiknya kecil, dan lembut, seperti pemegang kad yang lut sinar, adalah pilihan lebih baik.bagasi rosak, bagasi kapal terbang, kerosakan bagasi, kerosakan beg, kerosakan stroller, kerosakan baby carrier, kerosakan barang

6. Balut ‘stroller’ atau ‘car seats’

Jika melancong bersama anak kecil, sudah pasti akan membawa ‘stroller’ atau ‘car seats’, dan diletakkan di ruangan bagasi. Sebaiknya, balut dengan plastik, atau diletakkan dalam beg khas. Ini kerana, tali yang dibiarkan daripada ‘stroller’ dan ‘car seats’ akan menyukarkan kerja pemindahan, disebabkan tersangkut pada benda lain. Pastikan anda memudahkan urusan pemindahan.

BACA JUGA: 4 Kesalahan Ini Sering Dilakukan Anda Cas Telefon!

7. Biarkan sahaja jika kotor

Sama ada Louis Vuitton, atau apa sahaja bagasi berjenama mahal, tidak semestinya akan diberikan layanan yang istimewa. Sekiranya beg mahal anda kotor, tidak usah untuk di ‘complain’, kerana beg bertujuan untuk melindungi barang di dalamnya, bukan diri mereka.

Jadi, pastikan anda cuba yang terbaik dari segi pemilihan bagasi, juga apabila diserahkan untuk diletakkan pada bahagian penyimpanan. Tidak salah untuk kita berusaha lebih, dalam memudahkan kerja mereka yang lain, yang mana akhirnya bagasi kita selamat tiba ke destinasi.

You might also like

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.