‘Dalgona Coffee’ Trending Satu Dunia, Ini Cara Buat Kopi Korea Viral Itu. Guna 5 Bahan Je!

Perasan tak sekarang nama ‘Dalgona Coffee’ sedang trending di laman-laman sosial?

Dalgona Coffee merangkumi gabungan serbuk kopi, gula, air panas, susu dan krim. Minuman ini memberi dua warna iaitu coklat dan putih.

Kopi dari Korea ini juga dikatakan menyerupai gula-gula cair sebelum ia mengeras. Kerana visualnya yang aesthetic, kopi tersebut telah menjadi ‘hit‘ di laman sosial.

Baik di laman Twitter, Instagram mahupun TikTok, rata-rata orang yang cuba membuat kopi itu kemudiannya akan memuat naik gambar mereka menggunakan hashtag #DalgonaCoffee.

Dalgona CoffeeLihat beberapa gambar dan video yang diambil daripada laman Twitter:

Fuhh. Nampak benar-benar menggiurkan, bukan?

Buat yang teringin nak minum kopi ini, boleh sahaja membuatnya sendiri di rumah.

Menerusi laman Facebook, seorang wanita bernama Shariffah Sarrah telah berkongsikan cara membuat Dalgona Cofee menerusi page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN).

Percayalah, rasanya bukan sahaja ‘umphhh’ tapi sebenarnya cukup mudah untuk disediakan.

Jom ikuti perkongsian penuh resepi di bawah:

RESEPI DALGONA COFFEE

Resepi asli dan viral dari korea
Dalgona (Korean Traditional candy)

It’s an old recipe from Korea but I remake by adjusting the quantity of the ingredient.

Bahan bahan:-

  • Serbuk kopi/Nescafe
  • Susu segar
  • Gula
  • Air panas
  • Ais (pilihan)
Dalgona Coffee

Image via Facebook Shariffah Sarrah

Cara: (A)
Ambil bekas dan campurkan 3 sudu kecil serbuk kopi, 4 sudu kecil gula , 4 sudu kecil air panas dan pukul dengan whisk utensil/mixer sehingga pekat dan likat.

Cara: (B)
Ambil gelas have have haha . Buh ais kalau taknak ais buh terus susu segar. Kemudian tuang (A) atas susu tu. Dah siap! Selamat mencuba makcik,pakcik semua

Tips kurang manis : Pakai gelas besor biar susu lebih hehe nanti rasa sebati.

Resepi sukatan diubah sedikit dari original untuk rasa yang lebih sedap! Saya kenal resipi ni dari korean, bukan dari artis terima kasih.

Walau bagaimanapun, buat mereka yang tidak gemarkan kopi, boleh sahaja menjadikan serbuk koko sebagai alternatif. Seperti yang dilakukan pengguna Twitter ini. Mereka menukar serbuk kopi dengan Milo.

Alang-alang tengah kuarantin dalam rumah itu, apa lagi, jom try buat Dalgona Coffee!

You might also like

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.