Home All Pengetahuan Am Cermin Mata Berkabus Semasa Pakai Topeng Muka, Ini 4 Cara Mengatasinya

Cermin Mata Berkabus Semasa Pakai Topeng Muka, Ini 4 Cara Mengatasinya

18032
0
Cermin Mata Berkabus Semasa Pakai Topeng Muka, Ini 4 Cara Mengatasinya

Cermin Mata Berkabus Semasa Pakai Topeng Muka, Ini 4 Cara Mengatasinya | INDIVIDU yang memakai cermin mata pasti pernah mengalami masalah ia berkabus apabila memakai topeng muka sebagai langkah mengelak penularan wabak Covid-19 ketika ini.

Ia bukan sahaja membuatkan pandangan kabur malah cukup tidak selesa dan terpaksa membuka cermin mata dan mengelap wap berulang kali.

Perkara itu sebenarnya terjadi apabila terdapat udara panas yang dihembuskan daripada hidung akan naik ke bahagian atas dan dibebaskan melalui celah topeng muka.

ARTIKEL BERKAITAN: 6 Cara Mudah Hilangkan Calar Pada Cermin Mata, Tak Perlu Tukar Kanta Baru.

Proses itu menyebabkan udara dingin pada lensa kaca mata yang terkena udara panas itu menjadi kabus.

Jangan bimbang, ada beberapa langkah yang boleh dilakukan bagi mengekang masalah itu.

cermin mata berkabusTerdapat pelbagai cara boleh dilakukan untuk mengelakkan cermin mata berkabus.

1. Celup cermin mata anda dalam syampu bayi atau air sabun

Sebelum memakai topeng muka, celup cermin mata anda dalam syampu bayi atau air sabun. Jangan bilas dengan air bersih.

Biarkan cerminnya kering sendiri sebelum memakainya. Cara ini sangat membantu kerana sabun mengurangkan tegangan pada permukaan sehingga menyebabkan molekul air (wap air dari nafas) tidak melekat pada permukaan itu.

2. Letak tisu dalam topeng muka

Tip ini paling mudah tetapi ia perlu dilakukan dengan betul bagi membolehkan ia berfungsi dengan baik. Lipat tisu bentuk horizontal dan letakkan di antara wajah (hidung) dan bahagian atas topeng wajah.

Tisu dapat membantu menyerap kelembapan yang dihasilkan oleh nafas kita sebelum menyentuh kaca mata jadi ingin mengurangkan potensi cermin mata berkabus.

3. Ubah cara ikat topeng wajah

Jika anda menggunakan topeng wajah yang diikat di belakang kepala, cuba ubah cara mengikatnya. Jika sebelum ini anda mengikat bahagian atas tepat di atas telinga, cuba mengikatnya ke bawah.

Manakala tali bawah pula disilangkan menjadi X. Cara ini dapat membuatkan udara yang dihembus lebih cepat dibebaskan daripada topeng wajah.

4. Tukar lensa kepada anti-kabus

Jika semua cara mengelakkan cermin mata berkabus semasa pakai topen muka tidak memberi kesan – mungkin sudah tiba masanya anda menukar cermin mata baharu dengan lensa anti kabus seperti mana digunakan oleh perenang.

BACA: WHO Kini Sokong Saranan Orang Ramai Perlu Memakai Topeng Muka Ketika Berada Di Tempat Awam

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here