Cendawan Tidak Lembik & Kekal Segar Disimpan Dalam Peti Sejuk Lebih 7 Hari, Ini Petuanya - Petua Ibu

Cendawan Tidak Lembik & Kekal Segar Disimpan Dalam Peti Sejuk Lebih 7 Hari, Ini Petuanya

Cendawan merupakan salah satu jenis sayuran yang memang sedap jika dimasukkan dalam menu sup. Ada pelbagai jenis cendawan yang boleh dimasak sesuai dengan jenis cendawan tersebut.

Walau bagaimanapun cendawan memang sejenis sayuran yang cukup sensitif dan mudah lembik. Sifatnya yang sebegini buat ia sukar di simpan lebih lama di dalam peti sejuk.

Apabila tersimpan begitu lama, cendawan akan mula menjadi lembik dan berbau tidak enak. Selain rasanya yang kurang enak, kesegarannya juga akan turut terjejas.

Disebabkan itulah ramai daripada kita yang suka membeli cendawan dan terus dimasak sahaja tanpa menyimpannya lebih lama. Namun adakalanya disebabkan kesibukan bekerja dan tiada waktu untuk memasak, kita terpaksa menyimpannya buat seketika.

Ada caranya untuk memastikan cendawan boleh disimpan lebih lama berbanding tempoh sebelum ini. Bagaimana? Cuba langkah ini.

Cara Mudah Pastikan Cendawan Tidak Lembik & Kekal Segar

cendawan,cendawan segar, cendawan tak lembik, cendawan kekal segar, cara simpan cendawan, petua simpan cendawan, tip simpan cendawan

BAHAN-BAHAN:

  • Cendawan segar
  • Kertas surat khabar

CARA-CARA:

  1. Keluarkan cendawan dari plastik dan elakkan dari terkena air.
  2. Tanpa dibasuh terlebih dahulu, bungkus cendawan menggunakan kertas surat khabar dengan kemas.
  3. Simpan dalam peti sejuk.
  4. Bila hendak masak, keluarkan dan basuh seperti biasa.

Selepas dikeluarkan daripada plastiknya, elakkan sama sekali cendawan daripada terkena air. Jangan sekali-kali basuh cendawan terlebih dahulu dan simpan. Air akan membuatkan cendawan bernafas dan inilah yang membuatkan ia menjadi lembik, busuk dan tidak tahan lama.

Disebabkan inilah kita harus mengeluarkannya daripada plastik. Langkah ini mampu membuatkan cendawan disimpan sehingga seminggu atau lebih sebelum anda ingin gunakannya semasa memasak.

Selamat mencuba.

BACA JUGA: CARA PANTAS HILANGKAN BAU BUSUK PETI AIS TANPA GUNA BAHAN KIMIA

You might also like
2 Comments
  1. […] dapat makan cendawan yang segar. Boleh dibuat sup, digoreng, masak lemak cili padi, tumis cili dan macam-macam lagi. […]

  2. […] BACA: Cendawan Tidak Lembik Dan Segar Disimpan Dalam Peti Sejuk Lebih Seminggu! […]

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.