Petua Kenderaan

Home All Petua Kenderaan Page 3

Cuba 7 Tip Ini Untuk Kasi Penghawa Dingin Kereta Jadi Lebih Sejuk

Naik kereta je, terasa panas, mulalah fikir penghawa dingin kereta bermasalah kan? Tapi, pernah atau tidak anda periksa terlebih dahulu apa puncanya sebelum hantar...

Macam Mana Nak Buat Claim Kalau Accident?

Kemalangan kereta adalah perkara yang kalau boleh kita nak elakan berlaku pada diri kita, tapi bak kata pepatah malang tak berbau kan. Adalah lebih...

2 Perkara Penting Anda Patut Tahu Jika Kereta Terlibat Dalam Kemalangan

Tahukah anda jika kemalangan dan longkai (penarik kereta) datang dan longkai akan suruh tandatangan dokumen supaya mereka dapat komisen 10%?Janganlah sesekali anda tandatangan dokumen...

4 Tip Sewaktu Mengisi Petrol Untuk Penjimatan

Pernah dengar tak orang cakap jangan isi minyak waktu tengah hari? Korang tau tak kenapa? Disini kami ingin kongsikan bersama anda sedikit tips hebat...

Cara Tukar Nama Geran Kereta Motor Owner Meninggal Dunia

Individu yang mahu menukar hakmilik kereta atau motosikal daripada nama asal pemilik (owner) geran kenderaan yang telah meninggal dunia perlu mengikut prosedur ditetapkan oleh...

Harumkan Kereta Dengan Gunakan Penyepit Baju

Pernah tak terbau sesuatu yang kurang menyenangkan keluar dari ruang penghawa dingin kereta walaupun dah berpuluh-puluh kali tukar pewangi kereta. Dekat pek tu tulis...

5 Langkah Mengurangkan Kos ‘Repair’ Kereta Ditenggelami Banjir

Apa kesannya apabila kereta anda telah ditenggelami banjir? Mungkin beribu duit melayang semata-mata untuk servis kenderaan anda. Diharap tips ini dapat menyelamat atau paling...

Fungsi 13 Simbol Pada ‘Dashboard’ Meter Kereta

Anda pakai kereta lama atau baharu? Jika kereta lama, simbol yang ditunjukkan tidaklah sebanyak kereta baharu. Teknologi kereta semakin canggih kan, jadi semuanya simbol-simbol...

Pemandu Manual Jangan Buat Seperti Ini Ketika Memandu

Memandu kereta manual pasti melecehkan dan sukar bagi individu yang tidak berkebolehan untuk memandu kenderaan manual berbanding auto.Tetapi, memandu manual lebih berbaloi kerana ia...

Cara Tanggalkan Gam Pelekat Road Tax Lama

Setiap tahun, pasti semua akan melakukan perkara yang sama iaitu menanggal pelekat cukai jalan kereta, van dan lori di cermin kenderaan.Tetapi, adakah anda mengalami...