Inilah 3 Cara Yang Betul Bersihkan Seluar Jeans Tanpa Perlu Dicuci

3 Cara Yang Betul Bersihkan Seluar Jeans Tanpa Perlu Dicuci | Sebelum ini sudah ada banyak perbincangan tentang bila sebenarnya kita kena basuh seluar jeans. Selepas dua kali pakai atau 4 kali? Ada yang kata lepas 90 kali, baru basuh!

Jadi di sini kami ingin memberitahu bagaimana cara yang betul membersihkan jeans, sama ada ia tidak perlu dicuci atau apakah bahan yang sesuai untuk mencuci material ini.

Menurut CEO jenama jeans terkemuka, Levis, Charles V. Bergh mengatakan bahawa ia tidak mencadangkan untuk jeans tersebut di cuci dengan mesin basuh. Selain daripada boleh merosakkan seluar, teknik cucian ini juga dilihat sebagai satu pembaziran air.

“Rata-rata seluar jeans yang dicuci dengan mesin basuh memerlukan 3.5 liter air untuk pencucian seminggu sekali selama tempoh dua tahun. Separuh daripada jumlah air yang digunakan, jumlahnya setara dengan 6700 gelas air,” kata Bergh.

cuci seluar jeans

Selepas sekali pakai, jeans anda akan dilitupi dengan mikrob seperti bakteria, sel kulit, minyak badan asli serta kotoran atau habuk dari persekitaran anda. Kalau anda duduk di atas permukaan kotor, gerenti kotoran itu akan melekat. Kebanyakan mikrob ini tak merbahaya, jadi tak membasuh jeans anda takkan membahayakan kesihatan.

Tapi isunya sekarang ialah bau. Takkanlah anda tak nak basuh kalau jeans anda dah berbau tengik? Chip dan syarikat pakaian denim lain mengesyorkan untuk meletakkan jeans di dalam freezer, kerana bakteria dipercayai tidak boleh hidup di dalam suhu sejuk beku.

Malangnya freezer di rumah anda tak cukup kuat untuk membunuh bakteria di jeans anda, dan ia semestinya takkan dapat menghilangkan kesan minyak dan sel kulit mati yang terperangkap di celah-celah seluar anda.

Chip berkata dia hanya mencuci jeansnya dengan tangan, tapi teknik ini tak cukup untuk betul-betul menyingkirkan kotoran pada permukaannya.

Seluar jeans bukannya macam pakaian dalaman lembut dan delicate yang anda tak boleh cuci dalam mesin basuh. Kena gosok kuat-kuat baru bersih.

Jadi setelah menilai semua point-point di atas, anda rasa berapa kerap perlu anda cuci jeans anda?

Kalau anda pentingkan kebersihan, cucilah bila anda rasa perlu. Tapi betul juga kata Chip. Lagi kerap anda cuci, lagi cepat warna kain denim anda akan luntur. Tak apa, jeans lusuh pun masih cantik. Kalau anda risau warnanya akan turun, terbalikkan seluar jeans anda, baru cuci. Kalau anda sayangkan kualiti jeans anda, cuci apabila ia dah mula berbau. Tapi kalau air kopi tertumpah ke atas kain denim itu, janganlah biarkan je!

Namun begitu, jika tidak dicuci selama berbulan-bulan, jeans tersebut boleh menimbulkan bau yang tidak enak dan mengundang pengumpulan bakteria.

Jadi, apa kata selepas ini korang cuba tiga cara yang boleh dilakukan untuk membersihkan bahan jeans tanpa perlu menggunakan mesin basuh atau dicuci dengan tangan.

1. Cuci Seluar Jeans Gunakan cuka


Tidak hanya digunakan sebagai pelengkap masakan, cuka juga boleh dijadikan sebagai detergen untuk material jeans. Letakkan satu sudu cuka ke dalam air dingin dan rendam jeans selama setengah jam.

Berbeza dengan sabun yang akan membuatkan warna asal jeans pudar, penggunaan cuka dapat membersihkan seluar jeans dan mengekalkan warnanya. Jangan risau akan bau yang kurang enak itu sebab selepas jeans tersebut kering, bau itu akan hilang.

2. Wap air

Jangan pernah mencuci jeans dengan menggunakan air panas kerana ia dapat membuatkan material ini mengecut.

Sebaiknya, gunakan wap air. Jika menggunakan water heater, gantungkan seluar atau jaket jeans di ruangan kamar mandi sehingga wap airnya terserap pada material tersebut. Cara ini akan membuatkan pakaian korang kekal segar.

3. Gantung di tempat berangin

seluar jeansSuhu yang tinggi dapat menjadikan jeans mengecut dan kerana itu adalah sangat tidak digalakkan untuk korang mengeringkan cucian jeans pada mesin pengering.

Sebaliknya, cuba gantungkan seluar jeans tersebut di tempat yang tidak terkena cahaya matahari dan cari tempat yang berangin, contohnya gantung di hadapan atau bawah kipas angin.Selamat mencuba!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

four × 3 =