Home All Petua Kecantikan Diri Cara Mudah Menghilangkan Jerawat Menggunakan Bawang Putih. Terbukti Kesan Dalam Sehari Je

Cara Mudah Menghilangkan Jerawat Menggunakan Bawang Putih. Terbukti Kesan Dalam Sehari Je

3017
0
Cara Mudah Menghilangkan Jerawat Menggunakan Bawang Putih. Terbukti Kesan Dalam Sehari Je

Cara Mudah Menghilangkan Jerawat Menggunakan Bawang Putih. Terbukti Kesan Dalam Sehari Je | Bawang putih merupakan jenis rempah-rempah yang memiliki kandungan anti-bakteria dan anti virus, kedua kandungan tersebut sangat bermanfaat untuk mencegah dan mengatasi jerawat pada kulit anda.

Selain itu, bawang putih juga memiliki kandungan allicin yang juga merupakan suatu zat organisulfur yang mampu menghaluskan dan melembutkan kulit bejerawat.

Sedangkan kandungan minyak atsiri yang tersimpan di dalamnya mampu mengeluarkan kadar minyak berlebihan pada kulit wajah, kandungan minyak berlebih inilah punca utama penyebab timbulnya jerawat.

Berikut ini merupakan beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan jerawat dengan menggunakan bawang putih :

menghilangkan jerawat

BACA: Wajah Orang Yang Selalu Bersujud Lebih Muda Dan Berseri, Ini Kata Doktor Tau!

Menggosokkan Pada Wajah
Cara pertama, anda siapkan terlebih dahulu 1 ulas bawang putih, lalu kupas iris tipis. Setelah itu, bersihkan terlebih dahulu kulit wajah yang berjerawat dengan air hangat dan gosok-gosokan hirisan bawang putih pada jerawat.

Kemudian biarkan selama semalam, lalu bersihkan pada keesokan harinya dengan air dingin dan sabun pembersih muka.

Lakukan cara ini secara rutin setiap malam sebelum tidur untuk menghilangkan jerawat, jika jerawatnya tidak terlalu parah biasanya pada keesokan harinya jerawat akan surut dengan sendirinya.

Menampalkannya
Cara selanjutnya iaitu dengan menumbuk halus bawang putih, lalu tempelkan pada jerawat dan biarkan selama 20-30 minit agar kandungan di dalamnya dapat meresap kedalam kulit. Lakukan perawatan ini secara rutin setiap malam sampai jerawat mengempis dan hilang.

Menjadikan bahan untuk masker wajah
Caranya iaitu : siapkan 3 ulas bawang putih, lalu haluskan dengan cara ditumbuk atau diblender sampai benar-benar halus. Setelah itu, tambahkan sedikit minyak zaitun dan aduk hingga kedua bahan tersebut sekata.

Selanjutnya, bersihkan terlebih dahulu kulit wajah sebelum disapu masker bawang dengan menggunakan air hangat.

Kemudian maskerkan campuran bahan tersebut keseluruh permukaan kulit yang terdapat jerawat, lalu biarkan selama 30 minit dan bersihkan kembali dengan air hangat tanpa menggunakan sabun. Lakukan perawatan ini secara rutin setiap hari setiap malam sebelum tidur untuk menghilangkan jerawat.

BACA: “Petanda Bawang Telah Rosak,” Ahli Kimia Terangkan Punca Bawang Yang Dikisar Sudah Bertukar Rasa!

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here