Home All Petua Kecantikan Diri Inilah 8 Cara Merawat Cagu Kaki Dengan Mudah & Mencantikkan Kuku Anda...

Inilah 8 Cara Merawat Cagu Kaki Dengan Mudah & Mencantikkan Kuku Anda Kembali

3439
0
Inilah 8 Cara Merawat Cagu Kaki Dengan Mudah & Mencantikkan Kuku Anda Kembali 2

Bila sebut jer pasal CAGU, pasti ramai yang tahu makna cagu kaki ni. Kalau belah pantai timur, ada yang panggil dengan panggilaN CEKAM. Cenkaman maut atau cagu sejenis penyakit yang berlaku di ibu jari kaki yang akan menyebabkan kesakitan yang amat sangat.

Cagu kaki adalah keadaan di mana kuku jari menumbuh ke sisi dan menekan tisu di bahagian tepi jari. Sebagai tindak balas, tisu di sisi kuku mengalami keradangan dan menjadi tebal. Ia paling kerap berlaku pada ibu jari kaki. Kerap kali pula ia dijangkiti kuman dan mengeluarkan nanah.

Anda boleh dengan mudah mengenali cagu kaki apabila kulit meliputi kuku jari kaki itu. Jari kaki akhirnya menjadi merah, bengkak, dan amat menyakitkan. Kadang-kadang,kulit boleh berasa tegang atau sakit jika disentuh. Jika terdapat jangkitan, anda juga boleh melihat sedikit nanah terkeluar dari lapisan kulit di mana kuku mencengkam ia.

Ia menyebabkan pesakit mengalami kesakitan yang amat sangat. Ia juga mengakibatkan gangguan emosi terhadap pesakit akibat bau yang kurang menyenangkan dan pesakit tidak boleh memakai kasut akibat kesakitan.

Cagu kaki ini akan menyebabkan nanah dan baunya sangat busuk. Cagu ini adalah disebabkan penjagaan kebersihan kaki yang kurang baik disamping pemakaian kasut yang sempit.

Nota cekam bau pawer : Apa pandangan anda? Kongsikan diruang komen fb atau blog. Sharekan petuaibu.com kepada rakan-rakan, moga kita beroleh kebajikan bersama berterusan 🙂

Selamat Mencuba!

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here