Home All Petua Dapur Trylah 8 Cara Halau Lipas Ni, Kalau Anda Rajin Mengemas Tapi Masih...

Trylah 8 Cara Halau Lipas Ni, Kalau Anda Rajin Mengemas Tapi Masih Ada Lipas Di Rumah!

16051
0

Trylah 8 Cara Halau Lipas Ni, Kalau Anda Rajin Mengemas Tapi Masih Ada Lipas Di Rumah! | Ramai geli lipas, tapi tau cara halau lipas? Lipas merupakan salah satu serangga yang paling menggelikan di dunia sebab tu ramai akan halau lipas sejurus ia kelihatan. Ada pelbagai cara halau lipas ni tapi sebelum tu kena tahu punca kenapa rumah anda jadi perumah kepada lipas.

Lipas sememangnya sukar untuk dihapuskan memandangkan keupayaannya untuk hidup di dalam sebarang suasana dan mampu untuk memakan apa jua sumber makanan seperti sisa sampah.

Malah, para saintis turut berpendapat bahawa serangga ini merupakan serangga yang paling lama wujud di dunia, ditemui kira-kira 320 juta tahun yang lalu. Hal ini membawa maksud lipas sudah pun hidup di dunia sebelum kemunculan dinosaur.

Sementara lipas dikenali sebagai haiwan yang gemarkan persekitaran kotor, kita pasti pernah terserempak dengan beberapa ekor lipas di dalam rumah kita walaupun keadaan rumah diyakini bersih.

Malah pelbagai cara sudah dibuat kekadang kita naik pening memikir bagaimana cara halau lipas paling berkesan.

Puncanya adalah kerana serangga ini hanya memerlukan tiga keperluan asas untuk meneruskan hidup iaitu makanan, air dan juga tempat perlindungan. Tambahan pula, lipas adalah serangga nokturnal dan cenderung untuk bersembunyi di kawasan yang gelap dan sempit.

Di samping itu, lipas turut membawa pelbagai jenis bakteria, virus dan parasit pada badan mereka. Kesemua kuman ini boleh merebak di sekitar kawasan rumah dan mengakibatkan kesan sampingan seperti alergi dan pelbagai penyakit lain.

BACA JUGA: Cara Mudah Mengusir Tikus, Lipas Dan Semut Dengan Kulit Telur

Justeru, bagi mengelakkan rumah anda daripada menjadi pusat penginapan lipas, ini cara halau lipas yang terbaik:

Nota lipas terbang : Apa pandangan anda tentang artikel cara halau lipas ni? Mohon kongsikan diruang komen fb atau komen blog dibawah. Sharekan petua ibu untuk manfaat rakan-rakan kesayangan anda 🙂

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here