Home All Petua Kesihatan Diri Bersihkan Usus Kotor Cara Mudah Dan Jimat Dengan 5 Makanan Ini

Bersihkan Usus Kotor Cara Mudah Dan Jimat Dengan 5 Makanan Ini

10908
1

Usus adalah salah satu organ dalam sistem pencernaan yang paling utama. Tapi ramai tak sangka usus kotor pun boleh berlaku jika kita tidak jaga pemakanan. Usus merupakan organ yang boleh menjadi kotor kerana ia merupakan tempat meletakkan kotoran atau sisa-sisa makanan yang dimakan.

Jadi, tidak hairanlah apabila saluran usus boleh menjadi kotor. Seperti saluran hos atau paip, yang semakin lama dialiri oleh air, hos atau paip itu makin lama akan menjadi berlumut. Begitu juga dengan usus. Makin lama, kerak akan terbentuk.

Tahukah anda, semasa usus sudah berkerak dengan sisa-sisa kotoran, kerak itu bakal jadi pencetus paling utama timbulnya pelbagai penyakit. Mulai dari kanser usus, dan beberapa penyakit kronik yang lain. Di luar itu, usus kotor juga mengakibatkan terjadinya penyakit pada sistem pencernaan.

Nabi Muhammad SAW bersabda :

“Sumber dari segala penyakit adalah perut, perut adalah gudang penyakit dan berpuasa itu ubat.” (H.R. Muslim)

5 Makanan Untuk Bersihkan Usus Kotor

Kerak usus itu boleh berlaku pada siapa saja, terutama buat mereka yang hoby menyantap makanan berlemak tinggi. Sementara, Lemak dan kolesterol bakal membuat saluran usus jadi lebih kotor. Untuk bersihkan saluran usus, kita boleh mengambil beberapa jenis makanan istimewa, Sampai keadaan usus selalu sihat.

Ketahuilah, makanan yang diproses ataupun makanan segera kenyataannya sangatlah minimum bakal nutrisi sihat yang diperlukan oleh tubuh. Namun tidak boleh dinafikan, beberapa orang yang lebih hoby menyantap makanan type ini, lantaran lebih sederhana di saat keadaan tengah lapar.

Rutin pengambilan makanan segera dan makanan yang diproses berlebihan, kenyataannya boleh berisiko buruk untuk kesihatan pencernaan, terutama pada organ usus. Yang mana semuanya makin lama kotoran atau kerak bakal sentiasa terkumpul dalam usus. Kerana itu, kita memerlukan penggunaan 5 jenis makanan yang dapat membersihkan usus dibawah ini agar dapat membantu bersihkan seluruh kotoran dalam usus.

1. Bawang putih

Bawang putih adalah salah satu bahan masakan di dapur yang mempunyai bermacam fungsi untuk kesihatan. Bawang putih ini jadi salah satu jenis makanan yang boleh bersihkan usus besar. Di dalam bawang putih mempunyai kandungan ciri-ciri anti-virus, anti bakteria dan anti parasit.

Sampai boleh mengelak berkembangnya bakteria di dalam usus. Bawang putih boleh dimakan dalam bentuk bawang goreng, ataupun digunakan dengan cara mentah. Sebatian-sebatian di dalam bawang putih itu boleh membunuh patogen, buang racun, dan parasit di dalam saluran pencernaan atau usus.

2. Teh hijau

Teh hijau termasuk salah satu type minuman yang mempunyai kandungan antioksida tinggi. Minuman ini boleh tingkatkan manfaat usus, sehingga bakal membantu bersihkan saluran usus. Sehingga tidak heran apabila teh hijau ini sangat dianjurkan buat mereka yang tengah lakukan sistem diet.

3. Lemon

Buah limau mempunyai kandungan citrus dan antioksidan yang tinggi. Dengan pengambilan jus lemon, jadi racun di dalam usus akan terbuang dengan sendirinya.

4. Sayuran hijau

Perlu di kenali, bahawa sayur-sayuran hijau ini mempunyai kandungan serat yang boleh membuat perlindungan saluran pencernaan. Pelbagai kotoran yang melekat didalam usus besar, akan menyusut waktu seseorang pengambilan sayur-sayuran hijau. Diluar itu, sayur-sayuran hijau boleh juga hentikan perubahan bakteria dan singkirkan bakteria daripada usus besar.

5. Avokado

Avokado adalah buah yang mempunyai kandungan banyak vitamin dan boleh membuat tubuh lebih sihat. Hal sejenis ini kerana kandungan omega-3 didalam buah avokado boleh melincirkan dinding usus. Diluar itu, Alpukat dapat juga mengelak perubahan racun yang melekat pada dinding usus.

Makanan ringan vs makanan sihat

Bersihkan usus tidak harus selalu dengan pengambilan ubat-ubatan mahal kan? Cukup hanya pengambilan 5 makanan di atas, kita dapat sentiasa sihat serta terlepas dari penyakit berbahaya yang kerana sebab usus kotor.

Tidak cuma itu, untuk melindungi kesihatan usus, ada juga baiknya mengaplikasikan gaya hidup sihat, dan kurangkan pengambilan makanan segera dan makanan ringan.

Kami berharap dengan perkongsian ini dapat kita mencegah permasalahan usus kotor dari berlaku dengan mengamalkan 5 jenis makanan ini. Jangan sampai anda perlu di tahan di hospital baru nak menyesal.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here