Cara Murah Dan Berkesan Kurangkan Racun PESTICIDE Dalam Sayuran

Kebanyakan sayuran yang dijual di pasar sedikit sebanyak mempunyai kesan semburan racun pesticide iaitu racun perosak yang digunakan pekebun untuk mengawal serangga perosak. Sebab itu, sebelum memasak mak-mak perlu hilangkan dahulu racun pesticide yang ada pada sayuran.

Racun pesticide yang digunakan para pekebun sayuran ini biasanya dalam jumlah yang terkawal dan tidak memberi kemudaratan kepada manusia. Bagaimana pun, jika pengguna sendiri tak ambil inisiatif membersihkan sayuran yang dibeli dan memakannya dalam jumlah yang banyak, ia tetap tidak bagus untuk tubuh badan kita.

Cara biasa yang mak-mak guna sebaik mahu memasak sayuran adalah dengan membasuhnya di bawah laluan air bersih. Bagaimanapun, Saintis Principal dari MARDI, Dr Suri Roowi menjelaskan ada 3 cara untuk menghilangkan racun pesticide dalam sayuran.racun pesticide

Yang mana, setiap cara ini ada keberkesanannya yang tersendiri. Mak-mak boleh pilih cara mana yang terbaik, cepat lagi menjimatkan.

3 Cara Ini Dapat Kurangkan Racun Pesticide Dalam Sayuran

Cara Pertama : Bersihkan Dalam Larutan Cuka

Journal Of Food Science And Technology yang diterbitkan pada tahun 2014, ada membuat kajian tentang teknik pembasuhan sayur-sayuran yang bersesuaian.

Hasil kajian itu menunjukkan membasuh sayuran dengan menggunakan cuka akan mengurangkan racun pesticide sebanyak 0.1 peratus.

Contohnya, dalam 1 liter air basuhan, mak-mak gunakan dalam 1 sudu cuka sahaja.

Hasil basuhan tadi menunjukkan kandungan pesticide menurun dalam sayuran yang dibasuh dengan cuka. Misalnya, terung, tomato, kobis bunga dan cili berbanding basuh menggunakan air sahaja.

Cara Kedua : Basuh Sayuran Dengan Ozon

Ada juga kajian lain yang mana ia menggunakan ozon untuk membersihkan sayuran. Mesin khas ini boleh menghasilkan gas ozon. Masukkan gas dalam larutan air dan rendam sayuran di dalamnya.

Hasil kajian mendapati bahawa sayuran yang dibasuh dengan air basuhan ozon selama 5 minit akan mengurangkan racun pesticide sebanyak 40 ke 75 peratus

racun pestecide

Cara Ketiga : Rendam Dalam Air Garam

Ini adalah teknik terbaik untuk menurunkan kadar pesticide yang paling mudah dan murah. Caranya dengan menggunakan air garam. Ini juga yang dinyatakan dalam jurnal saintifik.

Sebagai contoh, mak-mak guna 20 gram garam rendam dalam 1 liter air. Rendam sayuran dalam larutan garam itu selama 5 minit. Kemudian, alirkan sayuran di bawah air bersih selama 5 minit.

Hasilnya, 95 peratus bahan pesticide dalam sayuran dapat dikurangkan.

Mengapa Perlu Bersihkan Sayuran Dari Racun Pesticide

Jumlah pengambilan berlebihan racun pesticide ini berbahaya dari segi kesihatan. Ia boleh mendorong terjadinya penyakit kanser, ADHD pada anak, gangguan sistem saraf, gangguan tiroid dan melemahkan sistem kekebalan tubuh

Justeru mak-mak silalah buat pilihan mahu pilih cara yang mana mahu membersihkan sayur-sayuran yang baru mak-mak beli di pasar mahupun pasaraya.

Bagaimana pun, jika mak-mak tanam sendiri sayuran di rumah dan tidak menggunakan semburan kimia untuk mengawal serangga cukup sekadar membersihkan di bawah laluan air sahaja.

Sumber/Foto : Dr Suri Roowi

You might also like
1 Comment
  1. […] Pembajaan– Elok gunakan baja kompos. Saya beri 2 minggu ke sebulan sekali. Anda juga boleh menaburkan serbuk telur ayam yang diblender dan kulit pisang yang dipotong kecil-kecil. Anda juga boleh menyiramnya dengan serum EM1, baja cecair ikan dan kompos teh secara berselang seli (sumber tanomkinotuan.blogspot). […]

Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.