Berbuka Dengan Teh Ais Atau Teh Tarik. Menyegarkan atau Bahaya?

Berbuka Dengan Teh Ais Atau Teh Tarik. Menyegarkan atau Bahaya? | ANTARA minuman yang sering menjadi pilihan ramai daripada kita saat berbuka puasa adalah teh ais. Rasanya yang segar dan manis membuatkan dahaga sepanjang berpuasa hilang begitu sahaja.

Tapi tahukah anda bahawa teh o ais atau teh ais adalah minuman yang tidak baik untuk kesihatan terutamanya ketika berbuka puasa?

Ini kerana, saat berbuka, kita disarankan untuk mengambil minuman dan makanan lebih sihat seperti buah-buahan termasuk kurma serta sayuran.[expander_maker id=”1″ more=”TERUSKAN MEMBACA” less=”ARTIKEL LAIN”]

Bagi menghilangkan dahaga, air putih adalah paling terbaik selepas seharian berpuasa meskipun ramai lebih suka mengambil minuman manis atas alasan untuk memberi tenaga.

teh ais

Bukan tak boleh minum tapi biarlah berpada-pada.

Benar tapi rasa manis itu biarlah daripada makanan semula jadi seperti buah-buahan termasuk kurma yang kaya dengan pelbagai zat dan vitamin.

Rasa Manis Pada Teh Ais

Manakala rasa manis pada teh ais adalah semata-mata daripada susu dan gula. Rasa manis yang ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan ketika berpuasa.

BACA: Inilah Rahsia Teh Tarik Banjir Rasa Lemak, Pekat Dan Wangi!

Ini termasuklah peningkatan berat badan ketara meskipun berpuasa, badan jadi lebih berat selain perut rasa kembung dan tak selesa akibat gula lebih sukar dicerna daripada tubuh kita.

Bukan tak boleh minum, tapi biarlah berpada-pada dan bukannya setiap hari! Apa kata sebagai ganti, nikmati segelas kecil teh tarik selepas selesai solat Tarawih.[/expander_maker]

You might also like

Leave A Reply

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.