Home All Petua Tanaman Berbaloi Tanam Kailan Sebulan Lebih Boleh Tuai Hasil Banyak Kali Kalau Ikut...

Berbaloi Tanam Kailan Sebulan Lebih Boleh Tuai Hasil Banyak Kali Kalau Ikut Cara Ni!

666
0
Berbaloi Tanam Kailan Sebulan Lebih Boleh Tuai Hasil Banyak Kali Kalau Ikut Cara Ni!

Memang berbaloi tanam kailan, selain mudah bercambah, ia juga senang dijaga. Sesuai sangat kalau nak ditanam di rumah kerana boleh ditanam dalam pasu, polibeg atau terus atas tanah. Nak buat kaedah hidroponik pun boleh juga.

Lagi satu yang best tanam kailan ini, dalam masa 4-7 minggu selepas anak benih di semai sayur ini boleh tuai. Dah boleh masak kailan ikan masin!

Bagi yang baru nak cuba tanam bolehlah ikut langkah penanaman ini.

Tip kalau nak mula tanam kailan

Tanam Kailan

Foto: Facebook Ratt Ratna

1. Letak biji benih atas tray semaian atau polibeg (anak benih boleh beli di nurseri atau online). Boleh guna media semaian peat mos.

BACA JUGA :: Teknik Mudah Tanam Sayur Sawi Gergasi, Memang Menjadi Mesti Puas Makan Sayur Lepas Ni

2. Boleh tutup tray semaian dengan plastik hitam bagi mempercepatkan percambahan anak benih. Atau letak di tempat yang terlindung dari cahaya matahari. Dalam masa 3-4 hari anak benih akan muncul, waktu ini boleh alihkan plastik yang lindungi anak benih.

Tanam KailanFoto: Facebook Fahmi Fahmie

3. Bila anak benih berdaun 4 boleh alih ke atas tanah atau polibeg atau batas. Kailan sesuai ditanam atas tanah yang tinggi kadar organik.

4. Selepas pindahkan anak pokok kailan perlu ditutup sedikit dengan cocopeat, lalang atau rumput untuk kekalkan kelembapan tanah.

Tanam KailanFoto: Facebook Fahmi Fahmie

5. Siram 2 kali sehari pagi dan petang.

6. Sayur kailan boleh dituai dalam masa 4-7 minggu. Waktu ini ia tidak terlalu muda atau muda.

Tanam Kailan

Petua penjagaan kailan

  • Boleh siram dengan air basuhan beras
  • Guna baja tahi ayam
  • Bila tuai kailan jangan cabut akar, potong daun. Tapi tinggalkan sehelai dua daun supaya kailan bercambah lagi. Teknik ini dinamakan cut-and-come-again, cara ini satu pokok boleh diambil hasilnya hingga 5 kali.

Sumber: myagri.com.my & Facebook Berkebun D Rumah

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here