Home All Petua Wanita 8 Tanda Penyakit Endometriosis Perlu Diawasi Wanita Muda Sebelum Jejas Kesuburan

8 Tanda Penyakit Endometriosis Perlu Diawasi Wanita Muda Sebelum Jejas Kesuburan

23555
0

Ketika ini ramai wanita yang mengalami masalah endometriosis walaupun usia masih muda. Bimbang dengan masalah kalangan wanita ini pakar sakit puan terkenal berkongsi petanda-petanda penyakit ini agar dapat ditangani sejak awal.

Ikuti perkongsian daripada Dr Hamid Arshat tentang penyakit endometriosis yang menurutnya bukan saja boleh merosakkan peranakan malah menyebabkan wanita kehilangan rahim.

Penyakit endometriosis yang teruk merosakkan peranakan wanita, menimbulkan masalah kesuburan dan kemandulan, keguguran dan akhirnya bedah buang rahim.

Penyakit endometriosis disebabkan tisu-tisu darah haid, iaitu endometrium tumbuh di luar rahim. Darah haid tumpah kebelakang rahim, sering berlaku jika rahim retroverted atau pintu rahim sangat sempit. Sebab mengapa tisu-tisu endometrium tumbuh diluar rahim tidak diketahui, mungkin ada kaitan ketahanan atau immunity yang lemah.

Ambil suplemen

Suplemen yang perlu untuk mencepatkan pemulihan luka dan pemulihan penyakit endometriosis ialah multivitamins, vit C 1gm, vit E 400 IU. Makan juga goji beri, spirulina, rumpai laut.

Sumber: Dr Hamid Arshat

 

Nota kecut perut : Apa pandangan anda? Kongsikan diruang komen fb atau blog. Sharekan petuaibu.com kepada rakan-rakan, moga kita beroleh kebajikan bersama berterusan 🙂

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here