5 Tip Penjagaan Wiper Kereta Untuk Elak Cepat Rosak & Kabur Ketika Hujan

Penjagaan kereta adalah penting begitu juga dengan penjagaan wiper kereta yang merupakan antara aksesori yang terdapat pada setiap kereta.

Ia berfungsi membersihkan kotoran yang terdapat pada cermin kereta dan memastikan kelancaran perjalanan anda terutama dalam cuaca hujan lebat.

Berikut merupakan tips penjagaan wiper bagi mengelakkan kerosakan cermin dan memastikan cermin serta kereta dalam kondisi baik dan selamat untuk pemanduan.

5 TIP PENJAGAAN WIPER KERETA

1. JANGAN GUNAKAN WAKTU KERING

Wiper hanya boleh digunakan pada permukaan basah sahaja jadi jika anda gunakan ia pada permukaan kering, wiper akan lebih cepat haus. Pastikan anda menggunakan pancuran air untuk membasahkan cermin terlebih dahulu sebelum membersihkan habuk dan kotoran yang ada pada cermin.

2. BERSIHKAN BILAH WIPER

wiper kereta

BACA JUGA :: Campur Air Wiper Dengan Sabun Cuci Pinggan, Hasil Lebih Memuaskan Tapi Perlu Tahu Caranya!

Anda perlu elakkan pengumpulan kotoran seperti pasir dan debu pada bahagian bawah bilah dengan cara mengelapkannya menggunakan kain lembap agar tidak mencalarkan windscreen. Buat setiap minggu atau sekurang-kurangnya setiap kali anda mencuci kereta.

3. PASTIKAN CERMIN HADAPAN BERSIH

Seandainya anda sering dan suka menggunakan pengelap cermin jenis mop yang terdapat di stesen-stesen minyak, sila beri perhatian kerana air untuk mengelap tersebut jarang ditukar jadi kemungkinan anda akan menggunakan air yang kotor semasa mengelap cermin kereta.

4. PASTIKAN PENGELAP CERMIN DIPASANGKAN DENGAN SEMPURNA

Bagi yang sering menukar wiper, pastikan pengelap cermin dipasang kemas semula ditempatnya. Buka penutup skru dan tengok skru di bahagian bawah sebagaimana dalam gambar. Pengelap cermin tidak boleh terlalu ketat ataupun terlalu longgar.

5. GANTI ATAU TUKARLAH BILAH WIPER APABILA SUDAH TIBA MASANYA

Dicadangkan untuk menukar bilah wiper kereta pada 6 bulan. Jika anda lihat wiper kereta anda telah merekah, kering mahupun terbelah, itu menandakan wiper perlu ditukar.

Sumber: protonlala , wapcar.my

You might also like
Leave A Reply
Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Your email address will not be published.