Home All Pengetahuan Am Inilah 5 Makanan Yang Perlu Dielakkan Ketika Berbuka Supaya Mudah Nak Solat...

Inilah 5 Makanan Yang Perlu Dielakkan Ketika Berbuka Supaya Mudah Nak Solat Terawih

4059
2

Menu berbuka puasa – Berbuka puasa menjadi kebiasaan yang umumnya dikenali dengan beberapa makanan yang menggugat selera. Umumnya orang menghidangkan menu buka puasa dengan besar-besaran.

Tetapi, patut di ketahui terdapat banyak makanan yang baiknya tak dihidangkan atau dimakan ketika berbuka puasa. Kerana makanan itu boleh berisiko pada perut.

Ketika perut kosong kerana berpuasa, perlu dijaga supaya jumlah asid pada badan tak melonjak dengan cara mudah dilihat ketika makan malam. Bila hal semacam ini berlaku anda juga bakal rasakan mual serta mungkin saja hingga muntah. Atau terasa sakit pada perut anda yang umum dimaksudkan dengan hulu hati. Oleh kerananya, tersebut disini makanan yg tidak baik dimakan ketika buka puasa:

BACA: Tiada Solat Tarawih Di Masjid Tahun Ini, Ini Panduan Buat Tarawih Di Rumah

Makanan Yang Di Goreng

Makanan yang digoreng adalah makanan ringan yang mempunyai rasa enak serta  juga boleh disebut praktikal sehingga boleh untuk santapan berbuka puasa. Bila diteliti kedalam sesungguhnya makanan yang digoreng mempunyai kandungan lemak dari minyak yang dipakai untuk menggoreng makanan ringan itu, serta hal semacam ini jelas tak sihat untuk badan.

Serta kian lebih itu, sistem pencernaan juga mesti bekerja tambahan untuk mengolah gorengan walau sebenarnya perut anda termasuk masihlah kosong kerana puasa sepanjang hari.

berbuka,makanan berbuka, menu berbuka, makanan yang perlu dielakkan, makan lewat malam, makan malam, menu makan malam, makan makanan sihat

Ais

Dalam berbuka puasa, sesungguhnya orang disarankan tidak untuk penggunaan air sejuk atau segala jenis minuman yang mengandungi ais. Hal semacam ini kerana suhu badan didalam hangat masa tengah berpuasa. Oleh kerana itu, untuk membuatkan sistem pencernaan tak terkejut, jadi lebih disyorkan untuk pengambilan minuman hangat supaya sesuai sama suhu badannya.

Asam serta Pedas

Makanan berasid juga tidak disyorkan untuk menu buka puasa. Ini kerana makanan ini boleh mengakibatkan perut anda jadi diserang iritasi. Ditambah dengan keadaan perut yang masih kosong, bukanlah mustahil perkara yang lebih kronik bakal berlangsung.

makanan berbuka, menu berbuka, makanan yang perlu dielakkan, makan lewat malam, makan malam, menu makan malam, makan makanan sihat

Santan

Makanan yang mempunyai kandungan santan juga tak disyorkan atau tambah baik untuk dijauhi untuk menu buka puasa. Lemak yang terdapat dalam santan boleh menyebabkan perut sukar untuk mengolahnya.

Daging

Seperti yang kita kenali kalau daging mempunyai protein yang begitu tinggi. Dalam soal ini yang mendatangkan kesusahan untuk perut iaitu sistem memproses yang  lebih lama. Walau sebenarnya, kian lebih itu, badan kita tengah memerlukan nutrisi dengan cara cepat untuk menukar nutrisi yang telah dibelanjakan apabila seseorang itu berpuasa.

Tetapi, semuanya hidangan yang dijelaskan diatas bukan bermakna tak boleh dimakan sama sekali ketika berbuka. Walau demikian, anda dapat merasai semuanya hidangan itu, seandainya anda telah menjamah makanan berbuka serta solat magrib terlebih dulu supaya perut serta keadaan sistem pencernaan yang ada pada tubuh telah berjalan dengan normal kembali.

TERUSKAN MEMBACA

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Amaran:
Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.
Please enter your comment!
Please enter your name here