4 Bahan Ni Digabungkan Jadi Racun Serangga Perosak, Kucing & Tikus Pun Boleh Juga!

4 Bahan Ni Digabungkan Jadi Racun Serangga Perosak, Kucing & Tikus Pun Boleh Juga! | Tanaman dan pokok-pokok yang kita tanam jika hidup subur buat kita rasa senang hati. Malah berbakti kepada tanah ini memang meninggalkan kepuasan yang berbeza bagi yang menanamnya.

Itu jika tanaman kita subur dan segar. Macam mana pula jika kesemuanya habis diserang racun serangga perosak? Memang geram melihatkan tanaman mahupun pokok bunga-bungaan kesayangan yang dijaga sempurna rosak dek dikerjakan racun serangga perosak.

Namun siapa sangka campuran empat bahan ini iaitu bawang putih, cili padi, minyak masak dan sabun mampu menjadi racun pada serangga ini.

Paling best tak hanya racun serangga tapi juga boleh jadikan semburan untuk kucing dan tikus yang suka meninggalkan najisnya di satu-satu kawasan. Dua haiwan ni pasti takut nak ‘membuang’ di situ lagi. Jom cuba petua ni.

Petua Racun Serangga Perosak

racun serangga perosak, penjagaan pokok dari serangga perosak, racun serangga perosak, homemade semburan serangga perosak, serangga perosak pokok

Bahan-bahan:

 • 5 ulas bawang putih
 • 5 biji cili padi.
 • 1 cawan air
 • 1 sudu minyak masak
 • 1 sudu serbuk sabun pencuci
 • Botol ‘Spray’

Caranya:

kaussar banner 2
 1. Tumbuk bawang putih dan cili padi.
 2. Bancuh bahan yang telah ditumbuk dengan 1 cawan air kemudian tapis.
 3. Tambah air dan jadikan 1 liter cairan tadi, kemudian masukkan ke dalam botol semburan.
 4. Setelah itu, masukkan minyak masak dan serbuk sabun pencuci.
 5. Goncang bancuhan tadi hingga larut dan semburkan pada pokok, pada waktu pagi atau petang. Seminggu sekali atau mengikut suka.penjagaan pokok dari serangga perosak, racun serangga perosak, homemade semburan serangga perosak, serangga perosak pokok

Selamat mencuba!

Sumber: Kebun bandar

BACA JUGA: Cara Mudah Membuat Racun Organik Sendiri

banner nukids
You might also like
petua ibu webp

Koleksi Petua Ibu

Nak tips & ilmu premium

mengenai kehidupan seharian anda?

PERCUMA JERR.