Petua Buang Biji Cili Kering Cara Mudah & Tak Pijar Tangan

Ramai yang suka makan pedas kalau takde cili kering ni memang kurang enak rasanya masakan tersebut. Nak pula kalau yang kerap buat masakan bersambal. Bagi mereka yang tidak minat menggunakan cili boh memang kena rajin menggunting cili kering untuk buang biji cili ni. Sebab sedia maklumlah biji cili kering ini boleh menjadi punca penyakit lain pula nanti kalau kerap di makan begitu saja. Ada yang tak tahan dengan biji cili ni boleh menyebabkan sakit perut juga.

Kalau nak masak sambal dalam jumlah yang banyak mahu melecet jari nak gunting banyak cili kering. Jadi kami nak kongsikan satu teknik mudah membuang biji cili kering. Untuk teknik yang akan dikongsikan ini, mereka berjaya buang hampir 2kg biji cili daripada 6kg cili kering yang digunakan. Nak tau tekniknya jom scroll gambar dibawah:

1. Pertama sekali, rebus cili didalam periuk/kuali sehingga cili lembut.

2. Apabila cili sudah lembut, gunakan gunting besar (kami guna gunting pokok tu) untuk potong cili. Potongan menggunakan gunting adalah sangat mudah ketika ini kerana cili sudah lembut, seperti gunting air saja. Ringan.

3. Apabila sudah puas hati semua cili telah siap dipotong. Tutupkan api dan rehatkan seketika. Nampakkan berapa banyak biji cili dah keluar tu?

4. Kemudian, sediakan satu besen air. Ambil satu tapis yang berlubang besar untuk menapis cili. Pastikan lubang tapis adalah besar supaya biji cili mudah jatuh.

5. Didalam besen, goyangkan penapis dalam bentuk bulatan & atas bawah. Anda akan dapat lihat semua biji cili jatuh ke bawah dan cili masih berada di atas penapis. Ulang step ini sehingga selesai.

6. Kalau tiada penapis, guna bakul pun boleh, janji lubangnya besar. Selain membuang biji cili, habuk cili juga dapat dibersihkan.

7. Hasilnya! Jangan risau memang akan ada biji cili sikit sikit lagi, memang kena ada kalau tidak sambal anda tidak pedas langsung nanti. Selamat mencuba!

Info: Untuk menghancurkan biji cili ketika dikisar boleh tambahkan sedikit minyak masak.

Kredit: Mama G Food Industries

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Komen Anda...

Add Comment