Cara Mudah Untuk Merawat Bengkak Dan Bonjolan Pada Leher. Bagaimana Caranya?

Tiroid adalah kelenjar berbentuk rama-rama di bahagian depan leher. Ia menghasilkan hormon yang mengawal kelajuan metabolisme anda iaitu sistem yang membantu badan menggunakan tenaga.

Kelenjar tiroid (thyroid gland) melalui hormon yang dihasilkannya mempengaruhi hampir kesemua proses metabolik di dalam badan kita.

Kerapkali berlaku gangguan atau masalah tiroid yang bermula daripada masalah yang kecil iaitu kehadiran bengkak kelenjar tiroid (goiter) yang tidak membawa bahaya serta tidak memerlukan rawatan seperti penyakit kanser yang mengancam nyawa.

Mengesan Tiroid di Leher

Melihat ke dalam cermin boleh membantu anda mengesan tiroid yang membesar dan memerlukan perhatian doktor. Lengakkan kepala anda, minum air dan semasa anda menelan, periksa leher anda di bawah halkum dan di atas tulang selangka. Cari bonjolan dan kemudian ulangi proses tersebut beberapa kali. Berjumpa doktor dengan segera jika anda melihat sebarang bonjol atau ketulan.

Rawatan Secara Tradisional

Bawang Merah berfungsi pembersih kulit, pembersih darah dan membunuh bakteria. Sebab itu orang-orang dulu letakkan kepingan bawang dalam stoking sewaktu tidur untuk menyedut kekotoran.

Namun Dr. Igor Knjazkin dari St Petersburg mempunyai resepi yang sangat berkesan dengan menggunakan bawang merah untuk merawat kelenjar tiroid. Bagaimaa caranya?

Caranya ialah jadikan bawang menjadi jus dan sapu pada leher sewaktu hendak tidur untuk memberi kesan sepanjang malam.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Komen Anda...

Add Comment