Macam Mana Nak Buat Claim Kalau Accident?

Kemalangan kereta adalah perkara yang kalau boleh kita nak elakan berlaku pada diri kita, tapi bak kata pepatah malang tak berbau kan. Adalah lebih baik kita bersedia dari awal jika berlaku kemalangan. kita tahu cara  & proses untuk kita claim insuran. Kalau kita  tahu kan lebih senanglah nanti. Tak pula di tipu jerung bengkel di luar sana. Kalau tak dah la kita kemalangan bertambah malang kalau kita di tipu. aduhai

Ok admin cuba untuk terangkan pekara ni dengan cara yang paling simple dan mudah paham. Secara mudah cara tuntutan clain boleh di bahagi kepada 6 langkah penting. Jom Kita baca apa 6 langkah penting nih

claim kereta kemalangan, claim kereta accident, cara buat claim insuran kereta, insuran kereta

  1. Pastikan diri anda selamat  & Jangan Panik

Jika berlaku kemalangan pastikan diri anda & penumpang2 anda selamat. Jika berlaku kecederaan ringan anda boleh pergi pada klinik atau hospital yang berdekat untuk mendapatka rawatan dan jika anada pilih insuran komprehensive mungkin ada jumlah yang anda boleh claim dari pihak insuran. Disini juga anda perlu kawal emosi anda untuk sentiasa tenang dan tidah pula bergaduh samada dengan pihak yang anda langgar atau dilanggar oleh anda.

BACA JUGA: 2 Perkara Penting Anda Patut Tahu Jika Kereta Terlibat Dalam Kemalangan

  1. Telepon Syarikat insuran untuk tahu bengkel kereta panel yang berhampiran

Langkah dua nih penting, sebelum menerima apa-apa nasihat dari orang sekeliling adalah lebih baik untuk samada hubungi pihak insuran sendiri untuk bantuan. Sama ada kemalangan atau untuk towing. Saya cuba untuk bercakap dalam konteks kemalangan yang kecil samada terlanggar belakang kenderaan atau Sisi Jalan.

Selepas pastikan diri anda selamat dan mendapati kerosakan telah berlaku, adalah lebih baik untuk anda membuat panggilan kepada syarikat insuran anda untuk mendapatkan perkhimatan towing dan Lokasi bengkel panel yang terdekat. Ini adalah sangat penting untuk anda pastikan kereta anda di tarik ke bengkel panel jika bukan panel syarikat insuran tidak akan membuat sebarang bayaran untuk anda.

  1. Buat laporan polis dalam masa 24Jam

Laporan polis adalah sangat penting dalam proses claim ini kerana ia adalah salah satu bahan bukti  bagi pihak insuran untuk menerima claim atau menolak claim anda. Pihak insuran akan menilai dari laporan polis itu samada kemalangan itu tidak sengaja atau sengaja berlaku. Jika kemalangan melibat kan 2 pihak. Kedua- dua pihak harus membuat laporan polis. Laporan polis ini anda perlu serahkan kepada pihak bengkel untuk proses claim

  1. Serah dokumen claim pada bengkel

Proses claim sebenarnya di uruskan oleh pihak bengkel di mana pihak bengkel akan meminta beberapa dokumen penting dari anda untuk diserahkan pada pihak insuran untuk diluluskan sebeleum kerja pembaikan dibuat

Antara dokumen yang di perlukan adalah:-

Ic pemilik, Polisi insuran, cover note insuran,Polis report & Geran.

Disini adalah tanggunjawab anda untuk serahkan dokumen  berikut kepada pihak bengkel supaya mereka boleh menghantar melalui sistem online mereka dan pihak insuran.Selagi Dokumen tidak lengkap claim tidak akan di proses. Dalam Masa 24 jam Wakil dari pihak insuran akan melawat ke bengkel untuk memeriksa kerosakan yang bakal di buat dan Pengesahan untuk pembaikan akan di buat. Bengkel boleh mulakan kerja selepas pengesahan.

BACA JUGA: Cara Tukar Nama Geran Kereta Motor Owner Meninggal Dunia

5.Buat Follow-up pada bahagian claim insuran

Ramai yang tanya macam mana yer nak cepat kan proses claim ni semua. Maklumlah kita nak cepat guna kereta kan. Bagi kami kecepatan proses claim adalah sangat bergantung kepada bengkel kereta yang anda hantar. Let say pada time tuh terdapat  banyak kereta yang menunggu giliran untuk repair mungkin kereta anda akan ambil masa untuk siap. Nak lagi best melawat terus ke bengkel sekali sekala untuk tgk proses kerja. Kalau tak puas hati pun anda boleh minta pihak bengkel untuk adjust

Sebenarnya apa yang penting adalah pihak insuran melindungi dan menangguh semua kos pembaikan dan kerugian. Disini lah penting nya untuk anda memilih pelindungan komprehensive. Insuran ni memang tak penting masa buat bayaran tuh. Bila dah kemlangan baru lah die berfungsi membantu anda. Sekian

Kredit: RoadtaxPantas

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Komen Anda...

Add Comment